پنجشنبه , 19 مهر 1403
جدیدترین مقالات
ترک دندان

با شکستگی یا ترک دندان خود چه کنیم؟

ترک دندان یکی از شایع‌ترین صدمات دندانی‌ست.  آسیب های دندان می تواند در نتیجه انجام فعالیت های ورزشی، تصادف رانندگی، دعوا، افتادن، گاز گرفتن غذاها و اجسام سخت و یا نوشیدن مایعات گرم اتفاق افتد. آیا دندان شما تا کنون ترک خورده؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد ترک دندان و درمان آن بخوانید.

علایم شکستگی دندان یا ترک دندان

یک دندان ترک برداشته، لزوما باعث بروز هرگونه نشانه نخواهد بود، اغلب افراد بدون اینکه متوجه باشند، دندانی شکسته دارند. برخی از انواع ترک ها و شکستگی های دندان ضرری ندارند و نیازمند درمان نیز نیستند.

با این حال، اگر فردی علائم زیر را مشاهده کند، ممکن است یک شکاف گسترده تری داشته باشد که نیاز به درمان دندان ‌پزشکی دارد:

  • درد هنگام خوردن، به خصوص هنگام جویدن و یا گاز زدن
  • تورم لثه ها در اطراف دندان ترک خورده
  • دندان‌ هایی که ناگهان به شیرینی حساس شده ‌اند
  • دندان‌ هایی که به طور ناگهانی به غذاهای داغ یا سرد حساس شده‌ اند
 ترک دندان
  • دردهای رفت و برگشتی گه گاه
  • درد و ناراحتی اطراف دهان و لثه ها که تشخیص آن ها دشوار است.

عوامل ترک خوردن دندان‌ها

  • گاز گرفتن بسیار سخت یک تکه غذا
  • تراشیده شدن بیش از حد دندان
  • آسیب جسمی
  • ماده پر کننده بزرگ دندان که می تواند ساختار باقی مانده دندان را تضعیف کند.

تغییر ناگهانی دما نیز می‌ تواند یک دندان را بشکند و از بین ببرد. برای مثال، این اتفاق زمانی می ‌افتد که فرد چای بنوشد و دهانش بسوزد، سپس یک لیوان آب سرد را برای تسکین این سوختگی بنوشد. این تغییر ناگهانی دما در دهان به دندان ها آسیب جدی وارد می کند.

بهترین دکتر کامپوزیت دندان در تهران

انواع ترک دندان

شکاف ‌های دندان در افراد بالای ۴۰ سال شایع ‌تر است. همچنین زنان بیشتر از مردان در معرض آن قرار دارند. این ترک ‌ها می ‌توانند با طول، عمق و مکانشان روی دندان متفاوت باشند.

انواع ترک دندان

ترک های بالالثه ای اریب (Oblique supragingival cracks): این ترک ها فقط قسمت تاج دندان را تحت تاثیر قرار می دهند و به زیر خط لثه کاری ندارند، در نتیجه، آن‌ها معمولا بسیار دردناک نیستند.

ترک های زیر لثه ای اریب (Oblique subgingival cracks): این ترک ها معمولا در قسمت زیر خط لثه گسترده می ‌شوند و می ‌توانند دردآور باشند. درمان این ترک ها به منظور ترمیم دندان ها الزامی است.

ترک (Split tooth): این ترک دندان را به دو قسمت تقسیم می ‌کند. یک دندان‌ پزشک می ‌تواند تنها یک بخش که معمولا با یک تاج بازسازی می‌ شود، را نجات دهد.

ترک های اریب در ریشه دندان: این شکاف‌ ها معمولا بر روی سطح دندان ظاهر نمی‌ شوند. آسیب در زیر خط لثه که معمولا زیر استخوان فک قرار دارد رخ می ‌دهد. کشیدن دندان اغلب تنها درمان برای این نوع ترک است.

شکستگی کاسپ یا لبه دندان (Fractured cusp): این اتفاق زمانی می افتد که قطعه ای از سطح جویدن دندان شکسته می شود. این شکستگی رایج ترین دلیل پر کردن دندان هاست.

ترک های ریشه ای آپیکال دندان (Vertical apical root cracks): این نوع ترک از ریشه دندان شروع می شود و به سمت تاج گسترش می یابد. این ترک معمولا در طول دندان اتفاق می افتد اما به علت درد مجبور به برداشتن دندان خواهیم بود.

پالپ چیست؟ + پالپوتومی چه تفاوتی با پالپکتومی دارد؟

درمان

درمان و ترمیم شکستگی دندان جلو و آسیاب بستگی به نوع مشکل، محل آن و شدت آسیب وارد شده دارد. در این حالت هر گونه آسیب وارد شده صرف نظر از میزان کم اهمیت بودن آن لازم است بطور کامل توسط یک دندان پزشک مورد بررسی قرار گیرد. دندان پزشک تنها کسی است که قابلیت تشخیص و درمان موثر آسیب های وارد شده به دندان و دندان های مجاور، لثه ها و استخوان های آن را دارد.

روکش ترک دندان

 اگر شکستگی یک تکه از دندان به علت پوسیدگی دندان باشد، بهترین انتخاب می تواند حذف کردن قسمت های آسیب دیده دندان و استفاده از روکش بر روی بخش باقیمانده باشد. این روکش که شبیه دندان است دارای عملکرد مشابه یک دندان عادی است. روکش می‌تواند از بخش باقیمانده دندان حفاظت کند. امکان ساختن انواع روکش دندان از فلز، ترکیب پرسلاین و فلز، رزین یا سرامیک وجود دارد. هر کدام از این مواد دارای مزایای خاص خود هستند.

روکش دندان

اما روکش های تمام فلز قوی ترین نوع روکش دندان هستند. با این وجود، روکش پرسلاین و رزین می تواند ظاهری شبیه دندان واقعی داشته باشد. اگر یک قسمت بزرگ دندان در اثر شکتگی دندان از بین رفته باشد، یک میله یا پست می توان در دندان قرار داد. از آن برای ایجاد یک ساختار برای کار گذاشتن یک روکش بر روی بخش باقیمانده دندان استفاده کرد.

باندینگ یا پر کردن دندان

یک پرکردگی می تواند گاهی اوقات برای حل مشکل دندانی که دچار شکستگی و ترک برداشتن مینای دندان شده مورد استفاده قرار گیرد. اگر نتایج این پر کردن دندان به شدت برای دیگران قابل مشاهده باشد (همچون پر کردگی یکی از دندان های جلوی دهان) دندان پزشک ممکن است ترجیح دهد نحوه پر کردن دندان را تغییر دهد. وی می‌تواند از پر كردن دندان با كامپوزيت و باندینگ دندان برای درمان استفاده کند. باندینگ دندان از رزین هایی به رنگ دندان استفاده می کند. معمولاً حتی نیازمند بی حس کردن دندان نیز نیست.

آنچه درباره ی بهداشت دندان کودکان خود باید بدانید

در این حالت دندان پزشک معمولاً سطح دندان را با اسید مخصوص خراش می دهد. تا به این ترتیب سطح دندان را برای چسبیدن مواد اولیه آماده کند. پس از اینکار چسب مخصوص به سطح دندان مالیده می شود. پس از این کار، خود مواد باندینگ اضافه می شود. هنگامی که این مواد به نحو مناسب توسط دندان پزشک شکل داده شد، مواد باندینگ کاملاً شبیه یک دندان طبیعی خواهد شد. در نهایت این مواد با تاباندن نور فرابنفش سخت می شوند. بدین ترتیب دندان تقریباً بلافاصله کارایی خود را باز می یابد.

شکل دهی مینای دندان

 ساده ترین روش درمانی مورد استفاده هنگام ترک دندان یا شکستگی دندان شکل دهی دندان است. که اغلب به همراه باندینگ مورد استفاده قرار می گیرد. در این حالت دندان پزشک به سادگی یک بخش از دندان را تراشیده و یک سطح هموار و مناسب با نیرومندی و ظاهر مناسب برای دندان ایجاد می کند. این روش درمانی می تواند تمام موارد اشکال احتمالی کوچک ایجاد شده در دندان را به سادگی ترمیم کند و از نظر زیبایی ظاهر دندان را بهبود بخشد.

شکل دادن مینای دندان

ونیر: این ماده یک سطح نازک ساخته شده از پرسلاین است که کل سطح جلوی دندان را پوشش می دهد. ونیر دندان معمولاً بر روی دندان های جلو استفاده می شود و می تواند یک ظاهر طبیعی برای دندان های دارای اشکال ایجاد کرده یا ظاهر نامطلوب دندان های ترک خورده یا شکسته را اصلاح نماید.

سخن پایانی

در این نوشتار درباره ترک دندان سخن گفتیم. علائم و عوامل آن را برشمردیم و سپس انواع ترک دندان را معرفی کردیم. راه‌های درمانی مختلفی برای ترک و شکستگی دندان وجود دارد پس جای نگرانی نیست. به یاد داشته باشید اگر احساس می‌کنید ممکن است دندانتان ترک خورده باشد، باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. چرا که در صورتی که ترکی در دندان ایجاد شده باشد، راه برای نفوذ باکتری‌ها به داخل دندان باز می‌شود. با ورود باکتری‌ها به داخل دندان و ایجاد عفونت، ممکن است دیگر نتوان دندان را نجات داد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

ساختمان دندان را بشناسید

اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/3F08DCPhttps://b2n.ir/g20276
https://cutt.ly/jR8cgr2http://iwo.ir/945dd
https://1ea.ir/RSLsAhttps://rb.gy/iu1dqp

پیشنهاد ما به شما

مواد دندانپزشکی

مواد دندانپزشکی

مواد دندانپزشکی طیف وسیعی از مواد را شامل می‌شوند که در پیشگیری، تشخیص و درمان …

دیدگاهتان را بنویسید