ایمپلنت دندان معمولاً یک قطعه فلزی از جنس تیتانیوم است که در درون استخوان فک گذاشته می شود. روی این قطعه قالب های پروتزی نظیر روکش واقع می شود. زمانی که یک دندان به علل متنوعی از بین رفته و افتاده و یا زمانی که یک شخص به صورت مادرزادی یکی از دندان های خود را از دست داده، می شود به جای دندان افتاده، ایمپلنت قرار داد. این روش باعث می شود شخص اعتماد به نفس از دست داده خود را مجدد به دست بیاورد.
مراحل ایمپلنت دندان
عمل جراحی ایمپلنت دندان همواره یک عمل سرپایی است که به شکل مرحله ای انجام می گیرد. مراحل قرارگیری ایمپلنت به شرح زیر است:
- معاینه شخص و مشخص نمودن نوع و شمار ایمپلنت
- از مراحل ایمپلنت دندان می توان به برداشتن دندان صدمه دیده در صورت لزوم اشاره نمود.
- آماده سازی استخوان فک در صورت لزوم
- کاشت پایه این قطعه
- نمو و بازسازی استخوان
- انتخاب رنگ
- از دیگر مراحل ایمپلنت دندان انجام قالب گیری و ارسال آن برای لابراتوار است.
- قرار دادن پایانی ایمپلنت
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
چنانچه به صورت صحیحی از ایمپلنت دندان مراقبت شود و نکات بهداشتی رعایت شود تا آخر عمر می توان از آن استفاده نمود. تنها در برخی موارد به شیوه دوره ای برای تنظیم این نوع کاشت بایستی به متخصص رجوع نمود. شاید شما هم شنیده باشید که دوام ایمپلنت حدود ۲۵ سال یا حتی بیشتر است مسلماً این صحیح است. ولی تا موقعی که از آنها به صورت درستی نگهداری شود. میزان ماندگاری ایمپلنت دندان به عوامل متنوعی بستگی دارد که به شرح زیر هستند:
- رعایت نکات بهداشتی چون کشیدن نخ دندان، مسواک زدن روزانه، رجوع به متخصص هر ۶ ماه یک بار
- از گاز گرفتن و جویدن چیزهای خیلی سفت و سخت نظیر نوک مداد و از باز نمودن بسته ها با دندان جدا اجتناب نمایید.
- مهارت و تبحر دندانپزشک در قرارگیری ایمپلنت
- متخصصان می دانند به چه صورت می توان پیشرفت استخوان بندی را بررسی نمود و یا اینکه آیا فک شما به صورت کامل ایمپلنت دندان را جذب نموده است یا خیر.
- سبک و سیاق زندگی و تندرستی و سلامتی شما.
مراقبت های پس از ایمپلنت
بعد از انجام ایمپلنت دندان بایستی مراقبت هایی را انجام داد که عبارتاند از:
- بعد از انجام ایمپلنت دندان بایستی تا ۱ روز از زدن مسواک خودداری نمایید.
- تا ۸ ساعت پس از انجام این نوع کاشت از شستشوی دهان جلوگیری نمایید.
- پس از این عمل حدود ۳ روز از کشیدن سیگار، نوشیدن چای و قهوه پیشگیری نمایید.
- استعمال مواد مخدر و مصرف مشروبات الکلی سبب می شود که ایمپلنت به طور کاملاً موفقیت آمیز نباشد.
- پس از این جراحی از نخ دندان و خمیر دندان ویژه ایمپلنت استفاده نمایید.
- مصرف آب بعد از انجام ایمپلنت دندان امکان پذیر است اما در خصوص خوردن بایستی پس از پایان بی حسی انجام گیرد.
- حداقل تا دو هفته از مصرف مایعات با نی خودداری نمایید.
- از نوشیدن مایعات و غذاهای گرم اجتناب نمایید.
آیا جراحی ایمپلنت درد دارد؟
سؤالی که امکان دارد برای هر کسی پیش آید این است که آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟ بایستی عرض کرد خیر، ایمپلنت معمولاً به خودی خود هیچ دردی ندارد. مخصوصاً چنانچه ۱ یا ۲ واحد و در یک استخوان فک با سطح کیفی عالی و میزان مناسب صورت گردد. ولی اغلب در مواردی به زمان بیشتری نیاز است تا این عمل انجام گیرد. امکان دارد در پایان کار که بی حسی هم کمتر می شود، شخص اندکی احساس درد و ناراحتی کند که با بی حسی مطلوب می توان آن را دوباره انجام داد.
معمولاً تمام استرس ایمپلنت دندان به دلیل شکل و شمایل جراحی است، زیرا یک شیء مشابه پیچ به درون استخوان فک پیچ داده می شود. ولی این مسئله هیچ ربطی به درد در زمان پس از جراحی ندارد و ایمپلنت معمولاً عملی بی درد است.
از لحاظ وضعیت پس از کار هم معمولاً درد، ناراحتی و تورم اندکی در بخش مدنظر ایجاد می شود که با استفاده از مسکن این عوارض را می توان کنترل نمود. ایمپلنت دندان در آرام بخشی و حتی بی هوشی هم انجام می گیرد. آرام بخشی پروسه بسیار آسانی بوده که توسط آن، بیمار در حالت خواب قرار می گیرد و از درمان هیچ چیزی را به یاد نمی آورد. به تبع آن رجوع کننده احساس درد و ناراحتی نخواهد کرد. در مراکز درمانی معتبر این عمل بدون درد و ناراحتی تحت بی حسی و آرامبخشی و به وسیله متخصصان متبحر و ماهر انجام می گیرد.
عوارض ایمپلنت دندان
در مجموع چنانچه درمان ایمپلنت دندان به شیوه درست و علمی و با آگاهی کافی از استخوان فک و موقعیت آن واقع گیرد هیچ نوع عوارضی در پی نخواهد داشت. در شیوه ایمپلنت بدون عمل جراحی عارضه های درمان خیلی کم می شود. در مراکز درمانی معتبر این جراحی به شیوه نوینی چون پانچ جهت قرارگیری بیشتر مراجعان استفاده می شود. با استفاده از این روش شخص بعد از جایگزین نمودن ایمپلنت دندان خود هیچ نوع درد و ناراحتی و عارضه ای چون خونریزی، کبودی و التهاب نخواهد داشت.