شاید شما هم تجربه کرده باشید که دندانهای کودک دلبندتان به رنگ زرد یا سیاه تغییر رنگ دهد. اما سوال اینجاست که چه چیزی باعث تغییر رنگ دندان و خرابی دندان شیری در کودکان می شود؟ به واقع سن مشخص برای تغییر رنگ یا ایجاد لکههای رنگی بر روی دندانهای کودک وجود ندارد. به این ترتیب حتی دندانهای تازه در آمده نیز ممکن است با این شرایط روبرو شوند. به فکر درمان و یا پیشگیری از این رخداد بوده اید؟ جای نگرانی نیست زیرا شما می توانید اقدامات مختلفی برای بهبود رنگ دندان کودک خود انجام دهید. در این مقاله با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره تغییر رنگ دندان کودکان بررسی کنیم.
نشانههای تغییر رنگ دندان
اگرچه ممکن است تغییر رنگ دندان با مشاهده و بررسی دندان های کودک کاملاً مشهود باشد، اما علائم زیر در تشخیص اینکه کودک شما از هر نوع تغییر رنگ دندان رنج می برد به شما کمک خواهد کرد.
- ممکن است دندان های کودک تان قهوه ای به نظر برسد. این امر می تواند به دلیل مصرف نوشیدنی های تیره یا نوعی آسیب باشد.
- ممکن است دندان های کودک شما لکه های سفید داشته باشد. این مهم ممکن است نشانه های اولیه پوسیدگی دندان باشد.
- دندان های کودک شما ممکن است قرمز، بنفش یا آبی به نظر برسد. این عامل ممکن است به دلیل ضربه خوردگی و یا بخاطر مصرف مقداری مواد غذایی با رنگ تیره رخ دهد.
- ممکن است دندان های کودک تان نارنجی به نظر برسد. این تغییر ممکن است نشان دهنده تجمع باکتری ها بر روی دندان های کودک تان به دلیل بهداشت نامناسب دهان او باشد.
- ممکن است دندان های کودک شما لکه های سیاه داشته باشد. این نشانه ممکن است به دلیل مکمل های آهن، حفره های دندانی و یا ضربه به دندان رخ دهد.
برای مطالعه بیشتر: سیر تا پیاز لمینت دندان
علل و عواملی که منجر به عوض شدن رنگ دندانها میشوند
لکهای سیاه روی سطح خارجی دندان و در اثر مصرف بعضی خوراکیها و بعضی داروها ایجاد میشود. علل شایع سیاه شدن دندان کودک عبارت است از:
- نوشیدنیهای اسیدی مانند نوشابه و نوشیدنیهای ورزشی
- توتهای تیره رنگ و خوراکیهای تهیه شده از آنها
- سسهای تیره رنگ مانند سویا سس، سس گوجه فرنگی و سس کاری
- مکمل قطره آهن
- زیادهروی در مصرف مولتی ویتامین: آهن موجود در مولتی ویتامین باعث سیاه شدن دندانهای درصد اندکی از کودکان میشود.
- زیادهروی در مصرف فلوراید: دریافت بیش از حد فلوراید از آب شرب یا خمیردندان باعث ایجاد لکههای تیره یا سیاه روی دندانهای اطفال میشود.
- مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری: بانوانی که آنتیبیوتیک تتراسایکیلن در دوران بارداری مصرف کردهاند، ممکن است با سیاه شدن دندانهای فرزند خود مواجه شوند.
- پوسیدگی ناشی از مصرف شیر و شیر خشک (پوسیدگی زودرس دندان شیری): مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را از همان دوران کودکی به فرزند خود بیاموزید. کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان یکی از شایعترین علل تشکیل جرم و پلاک روی دندان و سیاهی دندانهای کودکان محسوب میشود.
- آسیب دیدن دندان: اگر آسیب یا ضربه وارده به دندان به لثهها برسد، رنگ دندان برای همیشه خاکستری متمایل به سیاه میشود.
- نوشیدنیهای داغ: نوشیدنیهای داغ منافذ سطوح دندانها را باز میکند. باز شدن منافذ روی مینای دندان فساد و از بین رفتن دندان را در پی دارد. بنابراین صبر کنید شکلات داغی که برای فرزندتان درست کردهاید، ولرم شود بعد آن را مقابلش قرار دهید.
- نوشیدنیهای سرد: نوشیدنیهای بسیار سرد نیز مانند نوشیدنیهای داغ برای دندانها مضر است. بهتر است این دسته نوشیدنیها را خنک به فرزندتان بدهید.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره ارتودنسی سریع بخوانید
درمانهای تغییر رنگ
اگر به این فکر می کنید که چگونه دندان های کودک خود را سفید کنید، گزینه های درمانی زیر برایتان مفید خواهند بود.
- برای از بین بردن تغییر رنگ دندان می توانید از مقداری جوش شیرین و آب برای مسواک زدن دندان های کودک تان استفاده کنید.
- اگر کودک شما از مکمل های آهن استفاده می کند، ممکن است گاهی منجر به لک دار شدن دندان شود. بنابراین، اگر کودک تان از مکمل های آهن استفاده می کند، در مسواک زدن دندان های او بسیار کوشا باشید. تا بخاطر مصرف مکمل های آهن لکه ای روی دندان ها ایجاد نشود. این لکه ها پس از قطع مکمل ها، از بین می روند.
- اگر تغییر رنگ ممکن است به دلیل ضربه خوردن به دندان باشد، احتمالا درمان آن دشوار است. اما باید با دندانپزشک تماس حاصل کرده تا از احتمال آسیب دیدن دندان های دائمی به دلیل ضربه خوردگی مطلع شوید.
- دندانپزشک شما ممکن است از مخلوط سیلیکات های آلومینیوم، پتاسیم و سدیم که در دندانپزشکی بعنوان وسیله ساینده یا جلا دهنده مورد استفاده قرار می گیرد، برای از بین بردن لکه ها و باکتری هایی که باعث تغییر رنگ دندان می شوند استفاده کند.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: از شلوغی و ازدحام دندان ها چه میدانید؟
چگونه از تغییر رنگ دندان کودکان جلوگیری کنیم؟
گزینه های درمانی بسیاری برای درمان تغییر رنگ دندان وجود دارد. با این حال، بهتر است قبل از آن که تغییرات رنگی در دندان های فرزندتان رخ دهد، اقدامات پیشگیرانه را برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان انجام دهید.
- باید طبق میزان سن کودک، از مقدار خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده کنید. مقادیر بیشتر از اندازه فلوراید ممکن است منجر به تغییر رنگ دندان در کودکان شود.
- باید تمیز نگه داشتن دندان های فرزند خود را از همان ابتدا شروع کنید. یعنی از همان زمانی که دندان هایشان شروع به درآمدن می کند. بهتر است برای شروع کار، ابتدا به تمیز کردن دندان های کودک خود با یک پارچه نخی و نرم کرده و سپس رفته رفته باید این پروسه را با مسواک کودک ادامه دهید.
- از غذاهایی که محتوای قند زیادی دارند، کودک خود را تغذیه نکنید. غذاهایی که مقادیر بیشتری قند را دارا هستند ممکن است منجر به پوسیدگی و خراب شدن دندان شوند. که به نوبه خود باعث تغییر رنگ خواهد شد.
- مسواک زدن عادت خوبی است که باید از سنین پایین در کودک به وجود بیاید. با این حال، یکی از نگرانی های والدین احتمالا این بوده که کودک شان ممکن است خمیردندان را ببلعد. بنابراین، مهم است که به کودک خود یاد دهید چگونه خمیر دندان را تف کند.
- کودک خود را به خوردن یه لیوان شیر قبل از خواب تشویق نکرده وبه این کار عادتش ندهید. وجود شیر و شکر در دهان ممکن است محیط مناسبی را برای رشد باکتری ها در دهان کودک تان ایجاد کند.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: از اپن بایت چه میدانید؟
سخن پایانی
در این نوشتار درباره تغییر رنگ دندان کودکان سخن گفتیم. علائم، دلایل و درمان های آن را برشمردیم. فراموش نکنید فقط به خاطر اینکه دندانهای شیری با بزرگ شدن کودک افتاده و در ادامه با دندانهای دائمی جایگزین میشوند، نباید به وضعیت این دندانها و شرایط ظاهری آنها بیتوجهی شود. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.