شما فکر میکنید زیبایی دندانها و لبخندتان چه میزان در اعتمادبنفس شما موثر است؟ چه راههایی برای دستیابی به این زیبایی میشناسید؟ کامپوزیت دندان به موادی شبیه خمیر میگویند که دندان پزشک با استفاده از آن مواد، دندانها را ترمیم میکند. این روش ساده ترین و کم هزینه ترین روش برای ایجاد یک تغییر زیبا در ظاهر دندان هاست و از آنجا که فرآیند نصب آن بسیار ساده و سریع است تنها در یک جلسه می توانید شاهد لبخند زیبا و جذاب خود باشید. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این روش ترمیمی و زیبایی بدست آورید.
کامپوزیت برای تغییر فرم یا رنگ دندان استفاده میشود. دندان هایی که بی نظمی های کمی دارند، معمولا با کامپوزیت مورد درمان قرار می گیرند. فاصله بین دندانها یا دیاستم نیز با کامپوزیت ونیر قابل درمان است. البته فاصله های خیلی زیاد و یا بی نظمی های بیش از حد! همچنین این مواد برای روشن تر کردن رنگ دندان ها نیز استفاده میشود. کسانی که دندان زردی داردند، یا به علت سیگار و قهوه رنگ دندانهایشان تیره شده است، درمان کامپوزیت پیشنهاد می شود.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: درباره فلوئوروزیس چه می دانید؟
دستهبندی انواع ونیر کامپوزیت
ونیر کامپوزیت به سه دسته کلی تقسیم می شود که شامل موارد زیر است:
- مایکروفیل یا درشت دانه: این نوع کامپوزیت دندان نوع قدیمی تر آن است که به سبب دارا بودن دانه هایی درشت تر استحکام بالایی داشتند اما پولیش سطح آن با دشواری انجام می پذیرفت.
- میکروفیل یا ریز دانه: نسل جدیدی از مواد کامپوزیت هستند که مشکلات پولیش ندارد ولی برای رفع این مشکل مقداری از استحکام آنها کاسته شده است. این نوع کامپوزیت توسط ذرات رزین پرشده با مواد پلیمری تولید شده است. این ماده استحکام کافی برای دندان های عقبی را ندارد.
- هیبرید، نانو هیبرید و میکرو هیبرید: ماده ای بین مایکرو فیل و میکروفیل است که مقاومت آن در برابر ساییدگی افزایش یافته و استحکام بالایی دارند ولی یکی از مشکلات آنها کاهش زیبایی آن به مرور زمان است همچنین این کامپوزیت دندان به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، حفظ اثر پولیش بر روی آن موقتی خواهد بود.
برای مطالعه بیشتر: لق شدن دندان دائمی نشانه ی هشدار
مراحل انجام و جایگذاری کامپوزیت دندان
به طور خلاصه، روند انجام کامپوزیت دندان در 6 مرحله صورت میگیرد:
1. قبل از هر کاری، دندانها کاملاً تمیز میشوند تا سطح تمیز و بدون جرم آن برای قرار دادن کامپوزیت آماده شود.
2. پس از تمیز کردن دندان، آنها را کاملاً خشک و تمیز میکنند؛ به گونهای که هیچ اثری از رطوبت، خون و بزاق روی دندان وجود نداشته باشد.
3. در مرحله بعد، با استفاده از مواد اسیدی، سطح جلو دندان را متخلخل میکنند. این کار در چسبیدن ونیر کامپوزیت بسیار تأثیرگذار است. با متخلخل کردن سطح دندان، همه چیز برای قرار دادن کامپوزیت آماده میشود.
4. در این مرحله، چسب مخصوص را روی سطح دندان میزنند. سپس، مواد خمیری کامپوزیت را به آرامی روی آن قرار میدهند. آنقدر در مقدار مواد تغییر ایجاد شده تا نتیجه مطلوب به دست آید.
5. دندانپزشک با استفاده از پرتو نور که دارای طول موج مخصوصی است و تاباندن آن به کامپوزیت ونیر، موارد استفاده را فعال و سخت می کند.
6. در آخر، شکل مناسب و دلخواه دندان را به وسیله پولیش کامپوزیت درست می کنند.
دربارهی لبخند لثهای چه میدانید؟
امتیازات کامپوزیت دندان
- کامپوزیت دندان به هیچ و یا حداقل آماده سازی دندان نیاز دارند ، از این رو دندان شما تا حد امکان حفظ می شود.
- کامپوزیت ونیر همچنین یک جایگزین ارزان تر برای روکش لمینت دندان هستند.
- کامپوزیت فقط در یک جلسه دندانپزشکی قابل انجام است.
- در صورت آسیب دیدن ، کامپوزیت به راحتی قابل ترمیم و یا تعویض می باشد.
- قیمت کامپوزیت مقرون به صرفه می باشد و یک گزینه مناسب برای کسانی هست که بودجه کمی دارند.
- کامپوزیت ونیر تقریبا نصف قیمت لمینت دندان هزینه دارد.
- برای انجام کامپوزیت نیازی به بیهوشی نخواهید داشت.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز فرنکتومی
نواقص و مشکلات کامپوزیت
- گاهی اوقات به دلایلی از جمله: انجام ندادن مراقبتهای لازم یا پایین بودن کیفیت کامپوزیت دندان، لازم است نسبت به تعویض کامپوزیت اقدام کرد.
- میزان براقیت و درخشندگی در بعضی از کامپوزیتها کمتر است اما میتوان روشهایی را برای افزایش براقیت و درخشندگی به کار برد.
- بعد از انجام کامپوزیت، باید نسبت به مسائل بهداشتی و رفتاری توجه بیشتری نشان داد.
- از دیگر معایب کامپوزیت دندان، میتوان به احتمال ایجاد لک و تغییر رنگ در کامپوزیتها اشاره نمود. البته با انجام پولیش دندان میتوان نسبت به رفع آنها اقدام کرد.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره ی بیماری پریودنتیت چه می دانید؟
پیامدهای احتمالی کامپوزیت دندان
مهمترین عارضه کامپوزیت دندان ناشی از دو عامل هستند:
- انجام درمان غیراصولی
- عدم رعایت مراقبتهای لازم.
در درمان نادرست ممکن است مشکلاتی مثل التهاب لثه رخ دهد. این مشکل که در میان کامپوزیتها بسیار شایع است، صرفا با برداشت کامپوزیت ونیر قبلی و انجام درمان لثه و بعد گذاشتن کامپوزیت جدید قابل درمان است.
علاوه بر این تغییر رنگ و ایجاد پوسیدگی از سایر مشکلات درمانهای غیرعلمی است
نکات مراقبتی مهم با داشتن کامپوزیت دندان
با رعایت نکات زیر می توانید عمر کامپوزیت دندان را طولانی تر کنید:
- به صورت مرتب مسواک بزنید.
- بهتر است از نخ دندان استفاده کنید؛ چون مسواک به تنهایی توانایی نظافت تمام فواصل بین دندانی را ندارد.
- توجه کنید که خوردن مواد غذایی سفت ممکن است به کامپوزیت، آسیب وارد کرده و دندانها را دچار ساییدگی کند.
- بعد از خوردن مواد غذایی دارای مواد رنگی مانند: چای، قهوه و سایر مواد غذایی، دندانهای خود را مسواک بزنید؛ زیرا کامپوزیتها نیز مانند دندان، خاصیت رنگپذیری دارند و دچار تغییر رنگ میشوند. البته تا 48 ساعت بعد از کامپوزیت دندان باید از مصرف این مواد مطلقاً پرهیز کنید.
- از دهانشویههایی که دندانپزشک به شما توصیه میکند، استفاده کنید؛ زیرا برخی از دهانشویهها ممکن است موجب تغییر رنگ کامپوزیتها شوند.
- از استعمال دخانیات مثل: سیگار، پیپ و قلیان پرهیز کنید؛ چراکه آنها میتوانند بر روی رنگ کامپوزیت دندان تأثیر بگذارند.
- به منظور بررسی و معاینه دندانها، در فواصل زمانی توصیه شده به دندانپزشک مراجعه کنید.
جهت آگاهی: با دندان عقل نهفته چه کنیم؟
سخن پایانی
در این محتوا دربارهی کامپوزیتهای دندانی خواندیم. باید در نظر داشت که دوام کامپوزیت دندان (کامپوزیت ونیر) رابطه مستقیم با رعایت بهداشت دهان و همچنین مراقبت های فردی دارد. ترک کردن برخی از عادت های غذایی مثل گاز زدن غذاهای سفت و ته دیگ، جویدن یخ و … طول عمر درمان را افزایش میدهد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.