شنبه , 1 اردیبهشت 1403
حساسیت دندان

سیر تا پیاز حساسیت دندان

آیا برای شما هم پیش آمده که از خوردن یخمک یا چایی داغ در دندان‌هایتان احساس درد یا گزگز کنید؟حساسیت دندان نتیجه ساییدگی لایه فوقانی دندان یا مینای دندان است. در چنین حالتی لایه حساس و نرم‌تر داخلی دندان یعنی عاج بدون محافظ می‌شود. حساسیت دندان از هر 10 نفر تقریباً در 2 یا 3 نفر مشاهده می‌شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره درمان این عارضه بدست آورید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: با فیشور سیلانت دندان کودکتان، خیال خود را راحت کنید!


علائم حساسیت دندان چیست؟

کسانی که حساسیت دندان دارند در واکنش به برخی محرکها، دندانهایشان دچار درد یا ناراحتی می شود. ممکن است این درد را در ریشه های دندان حس کنید. برخی از شایعترین محرکهای حساسیت دندان که پس از آن دندانتان دچار ناراحتی یا درد خاصی می شود، عبارتند از:

  • غذاها و نوشیدنی های گرم
  • غذاها و نوشیدنیهای سرد
  • هوای سرد
  • شیرینی جات
  • غذاها و نوشیدنی های ترش و اسیدی
  • آب سرد
  • مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
  • دهان شویه های الکل دار

توجه داشته باشید علائم حساسیت دندان را همیشه تجربه نمی کنید و گاهی اوقات بدون هیچ دلیل مشخصی شروع می شوند. شدت آن ممکن است خفیف تا شدید باشد.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره بلیچینگ دندان بیشتر بدانیم


درمان حساسیت دندان

برخی از رایج‌‌ترین عمل‌های دندانپزشکی که به کاهش حساسیت دندان کمک می‌کند شامل موارد زیر است:

استفاده از خمیر دندان مخصوص دندان‌های حساس

بعضی از خمیر دندان‌ها حاوی یک ترکیب فعال به نام نیترات پتاسیم هستند که به مسدود کردن منافذ ریزی که در عاج دندان وجود دارند، کمک می‌کند. البته این خمیر دندان‌ها ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد، اما متخصصان عقیده دارند که خمیر دندان ضد حساسیت معمولاً بهترین راهکار برای شروع درمان حساسیت دندان می‌باشد.

درمان حساسیت دندان

نکته مهم دیگر آن است که چگونه از آن استفاده می‌کنید و به عبارتی چگونه دندان‌ها را مسواک می‌زنید.

همه چیز درباره بوی بد دهان " از علل تا درمان"

نحوه مسواک زدن خود را تغییر دهید

اگر از مسواک‌های نرم استفاده نمی‌کنید، اگر مسواک را خیلی محکم روی دندان‌های خود می‌کشید و یا اگر مسواک زدن شما کمتر از دو دقیقه طول می‌کشد، پس باید بدانید که این نحوه مسواک زدن، به جلوگیری از حساسیت دندان‌هایتان کمکی نخواهد کرد. تغییر در نحوه مسواک زدن برای شما یک ضرورت حتمی محسوب می‌شود و قطعاً می‌تواند برایتان نتیجه‌بخش باشد.

دندان قروچه و سایش دندان‌هایتان را متوقف کنید

اگر عادت دارید که در هنگام خواب و یا وقتی عصبی هستید دندان‌هایتان را روی هم فشار می‌دهید، با این کار در عمل دارید مینای دندان‌های خود را از بین می‌برید. پس خودتان باعث بروز مشکل حساسیت دندان می‌شوید. پس در صورتی که مشکل ساییدن دندان‌ها یا دندان قروچه دارید، برای درمان دندان قروچه خود حتماً شب‌ها از یک محافظ دهانی استفاده کنید. یا وضعیت خوابیدن خود را تغییر دهید. اگر هم در طول روز متوجه شدید که دندان‌هایتان را زیاد بر روی هم فشار می‌دهید، سعی کنید مرتب به خودتان یادآوری کنید که دندان‌های بالا و پایین را کمی از هم فاصله بدهید. فک خود را نیز راحت و آرام بگیرید.

از دندانپزشک بخواهید که روی دندان‌هایتان را با ماده محافظ بپوشاند

در صورتی که خمیر دندان‌ ضد حساسیت کارآیی لازم را در برطرف کردن حساسیت دندان‌ و تیر کشیدن دندان شما نداشته باشد، از دندانپزشک خود بخواهید که از یک پوشش محافظ بر روی دندان‌هایتان استفاده کند. دندانپزشک می‌تواند بر روی نقاط حساس دندان‌های شما پوششی از مواد ضد حساسیت از قبیل لاک فلوراید یا حتی رزین‌های پلاستیکی بگذارد. این پوشش‌های محافظ، بسته به نوع مواد مورد استفاده در آن بین چند ماه تا چند سال دوام خواهند داشت. بعد از این مدت باید دوباره تجدید شوند.

جراحی دندان و مراقبت‌های بعد از آن

عصب‌کشی آخرین راه رفع حساسیت دندان

عصب‌ کشی دندان آخرین گزینه برای درمان موارد شدید حساسیت دندان است. برای حالتی که سایر روش‌های درمانی در برطرف کردن آن تأثیر نداشته است.

درمان حساسیت دندان

در این روش یک مجرای کوچک در سطح جونده دندان شما ایجاد می‌شود تا از طریق آن بتوان به مغز دندان دسترسی پیدا کرد. سپس از یک ابزار کوچک برای برداشتن بافت‌های مرده و آسیب‌دیده و نیز تمیز کردن مغز دندان از طرف داخل استفاده می‌شود. به این ترتیب کانال ریشه دندان تمیز و ضد عفونی می‌شود.


درباره‌ی دندان اضافی چه می‌دانید؟


عدم درمان حساسیت دندان چه عوارضی در پی دارد؟

اگر حساسیت دندان، خوردن را برایتان دشوار کرده برای پیدا کردن راه‌حل با دندان‌پزشکتان مشورت کنید. خمیردندان‌ها و دهان‌شویه‌های زیادی برای دندان‌های حساس در بازار موجود هستند که برای خرید نیازی به نسخه ندارند.
اگر این محصولات مؤثر نبودند با دندان‌پزشکتان برای تجویز خمیردندان و دهان‌شویه تخصصی صحبت کنید. اگر علائم پوسیدگی یا خرابی بالقوه ریشه دندان را مشاهده کردید باید به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا هرچه سریع‌تر تحت درمان قرار گیرید و از عوارض بیشتر در امان باشید. این علائم عبارتند از:

  • دندان‌درد مداوم بدون علت معین
  • حساسیت یک دندان
  • درد شدیدتر
حساسیت دندان
  • لکه شدن سطح دندان‌ها
  • درد هنگام گاز زدن و جویدن

خواندن این محتوا را از دست ندهید: درباره جرم گیری دندان بیشتر بدانیم


چگونه از حساس شدن دندان‌ها پیشگیری کنیم؟

باز هم تاکید می‌کنیم که پیشگیری موثرترین و خوشایندترین روش حفظ دندان‌ها است. بعضی خوراکی‌ها مقاومت دندان را در برابر پوسیدگی افزایش می‌دهد؛ ماهی و چای سبز حاوی مقادیر زیادی فلوراید است. چنانچه در کنار مصرف این خوراکی‌های مفید از خمیردندان فلوراید نیز استفاده کنید، تاثیر آن مضاعف خواهد شد. کلسیم را نیز از یاد نبرید، کلسیم در لبنیات بدون چربی، بادام، آجیل، پنیر و ساردین و شربت قره‌قاط به وفور یافت می‌شود. فسفر نیز در کنار مکمل‌های فوق و پروتئین‌هایی مانند ماهی، تخم مرغ و گوشت قرمز دندان‌هایی سالم و قوی را به ارمغان می‌آورد.

چرا رنگ دندان اطفال تغییر می‌کند؟

برای مطالعه بیشتر: درباره دندان درد کودکان بیشتر بدانیم


سخن پایانی

در این مطلب درباره حساسیت دندان‌ها خواندیم. اجتناب از مسواک زدن دندان ‌ها 20 تا 30 دقیقه پس از مصرف غذاهای اسیدی و نوشیدنی ‌ها نکته‌ای بسیار مهم است.
انتظار باعث می‌شود که بزاق دهان pH مناسب دهان را بازگرداند و متعادل کند و شروع به ترمیم آسیب ‌های ناشی از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی اسیدی کند. امید است این محتوا برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

پیشنهاد ما به شما

چگونه کلینیک دندانپزشکی معتبری را پیدا کنیم

شاید برای شما نیز سوال باشد، چطور در شهرهای بزرگ کلینیک معتبر دندانپزشکی پیدا کنیم، …

دیدگاهتان را بنویسید