هنر است یا علم – یا ترکیبی از هردو؟ مجادله در بارۀ ماهیتِ پزشکی مجادله ای قدیمی و پرحرارت است که حتی در دوران مدرن تقلیل نیافته است، بلکه حتی از آغاز قرن نوزدهم که سرنوشت پزشکی با علوم طبیعی گره خورده است، شدت یافته است. مجادله جدید در بارۀ ماهیتِ پزشکی بر اساس اصطلاحاتی انجام می پذیرد که با هنر و علم چندان سروکاری ندارند، بلکه بیشتر بر اساس مفاهیمِ پزشکیِ شاهدمحور یا بیمارمحور مطرح می شود. همچنین پزشکی زیبایی Medical Cosmetics یا Medical Aesthetics شاخه ای از طب است که هدف آن بهبود ظاهر فیزیکی و افزایش رضایت فرد از وضعیت خود می باشد. در این حوزه عمدتا از روشهای غیر تهاجمی و یا کم تهاجمی استفاده می شود. یک پزشک زیبایی در واقع پزشکی است که با گذراندن دوره های آموزشی خاص و فراگیری تکنیک های متعدد می تواند موقعیتی فراهم کند که نیازهای زیبایی مراجعین خود را بشناسند و به آرزوهایشان جامعه عمل بپوشاند. نکته جذاب و پرطرفدار در پزشکی زیبایی این است که روشهای جدید این علم عمدتا” تحت بی حسی موضعی یا حتی بدون آن انجام می شوند. چرا که امروزه درمانجویان مایلند علاوه بر حفظ سلامت جسمانی با به حداقل رساندن علایم و اثرات طبیعی پیری در ظاهرشان لذت بیشتری از زندگی ببرند. در مجله پزشکی – سلامت ایران مدیسن نیوز مقالات مفید زیادی برای مطالعه وجود به آن مزاجعه کنید.
سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی از شایع ترین اختلالات نورولوژیکی و به نوعی آسیب حاد و ناگهانی است که می تواند موجب عوارض جسمی و حرکتی در فرد شود و زمانی رخ می دهد که یکی از عروق خون رسان به مغز به علت لخته خون مسدود شود که خونرسانی به مغز متوقف می شود، یا اینکه عروق مغزی پاره شده و خون در قسمت هایی از مغز جمع شود که موجب آسیب به سلول های مغزی و حتی مرگ سلولهای مغزی خواهد شد. هر چقدر زمان بیشتری از این عارضه بگذرد احتمال آسیب سلولهای مغزی و بروز عوارض جدی برای فرد بیشتر می شود، لذا لازم است اقدامات لازم هر چه سریعتر انجام بگیرد.
عواملی همچون شیوه زندگی ناسالم، کم تحرکی و نداشتن فعالیت ورزشی، چاقی و غیره می تواند ریسک بروز را افزایش دهد. اصلاح این عوامل می تواند خطر بروز سکته را کاهش دهد. این عارضه موجب قطع ارتباطات حیاتی بین مغز و عضلات می شود و می تواند سبب از دست رفتن بخشی از تواناییهای حرکتی در فرد شود.
معرفی انواع سکته های مغزی
1- سکته مغزی ایسکمیک
در این نوع از سکته بخشی از مغز جریان خون را از دست خواهد داد. این نوع، از شایع ترین انواع سکته می باشد که رگ مغز به وسیله لخته بسته خواهد شد. لخته خون ایجاد شده از بخش خاصی از بدن به مغز می رسد و اگر سرخرگی که خون به مغز می رساند بسته شود سکته اتفاق می افتد. رسوب چربی در شریان ها موجب ایجاد لخته خون و بسته شدن رگ های خونی خواهد شد. ممکن است بی نظمی در ضربان قلب نیز باعث ایجاد لخته خون شود. ضخیم شدن دیواره رگ های خونی می تواند به سکته مغزی بینجامد. پلاک های ساخته شده از کلسترول، چربی، کلسیم و غیره می تواند انعطاف رگ های خونی را از بین ببرد و موجب بروز سکته ایسکمیک شود.
علائم سکته مغزی ایسکمیک:
علائم بستگی به این دارد که کدام بخش از مغز شما تحت تأثیر قرار گرفته است. آنها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- بی حسی یا ضعف ناگهانی صورت، بازو یا پا، اغلب در یک طرف بدن
- گیجی
- مشکلات صحبت کردن یا درک دیگران
- سرگیجه، از دست دادن تعادل یا هماهنگی، یا مشکل در راه رفتن
- از دست دادن بینایی یا دوبینی
2- سکته هموراژیک یا خونریزی دهنده
در این نوع از سکته رگ مغز دچار پارگی خواهد شد و خون بافت های اطراف مغز را درگیر می کند و می تواند منجر به آسیب مغزی شود. این نوع از سکته نادر است و در صورتی که خونریزی شدیدی درون مغز رخ دهد متوقف کردن آن دشوار است و می تواند منجر به مرگ شود. این اتفاق زمانی می افتد که رگ خونی فرد تضعیف شود. برای کسب ادامه مطالب میتوانید به مقاله انواع سکته مغزی و تشخیص آن مراجعه کنید.
روکش دندان چیست؟
در دنیای آرمانی، دندانها آسیبی نمیبینند و همیشه محکم و درخشان باقی میمانند؛ فرقی هم ندارد که چقدر شیرینی بخوریم، پستههای بسته را با دندان بشکنیم، نخ دندان نکشیم، مرتب مسواک نزنیم و …اما در دنیای واقعی، دندانها در معرض انواع آسیبها قرار دارند. صدماتی مانند پوسیدگی و شکستگی هم ممکن است به دلیل نگهداری نامناسب اتفاق بیفتند، یا صرفا به خاطر گذشت زمان. این آسیبها شکل، اندازه و سلامت دندان را تحت تاثیر قرار میدهند، اما روکش دندان (crown یا dental cap) شرایط را به حالت اول برمیگرداند.
روکش دندان که بعضا به آن قاب دندان هم میگویند، یک نوع پروتز دندانی است که جای تاج آسیبدیده دندان را میگیرد. روکشها روی دندان چسبانده میشوند، و قسمت قابل مشاهده آن را میپوشانند. میتوانید این روکشها را مانند کلاههایی محکمی برای دندانتان در نظر بگیرید، که ظاهر و استحکام آن را بازیابی میکند.
معرفی انواع روکش دندان
روکش های دندان از مواد مختلفی ساخته شده، و هریک در شرایط خاصی گزینه بهترین محسوب میشوند. انواع روکش دندان را در ادامه میبینید:
روکش دندان استیل
یکی از متداول ترین مواد بکار رفته در ساختار تاج ها و روکشهای دندانی (مخصوصا دندانپزشکی اطفال)، استیل ضد زنگ است. این روکش گزینه ای ایده آل برای دندانهای شیری کودکان است که نیاز به ترمیم دارد. اگر دندان کودک هنوز فرصتی برای کشیده نشدن داشته باشد از روکش استیل دندان کودکان برای ترمیم دندان استفاده میشود.
این تاج ها نقش موثری در هدایت رشد آتی دندان دائمی ایفا خواهد کرد. به لطف پیشرفت تکنولوژی های دندانزپشکی این روکشها به هیچ عنوان مانعی بر سر راه جویدن، مسواک زدن و یا استفاده از نخ دندان نیستند.
روکش دندان سفید ای اس
روکش ES نوعی تاج پیش ساخته یا آماده است که به صورت آناتومیک (نمای اکلوزال) از قبل کار شده است و نیازی به دستکاری یا اصلاحات بعد از نصب ندارد. این روکش بر روی دندان آسیب دیده قرار گرفته و نمای نسبتا طبیعی دارد. این تاج شبیه قالبی است که دندان را آسیب های خارجی و پوسیدگی مصون نگاه میدارد. ازتاج دندانی ای اس سفید معمولا برای کودکان نوپا استفاده می شود، که در سال های اولیه مراقبت از دندان خود قرار دارند و به تاج دندان یا روکش های ساده تری نیاز دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله بهترین نوع روکش دندان کدام است؟ را بخوانید.