پزشکی زنان، بیماریهای زنان و زایمان، متخصص زنان، ژینکولوژی یا گایناکولوژی (Gynaecology یا Gynecology) یکی از رشتههای تخصصی پزشکی است. البته در کشورهای اروپایی و آمریکایی تخصص دیگری به نام Obstetrician هم وجود دارد که وظیفهاش مراقبت از خانمها در هنگام بارداری و کمک به آنها در به دنیا آوردن فرزند است. گاهی هم ممکن است با تخصصی به نام OB-Gyn (با تلفظ اُ بی جین) مواجه شوید. منظور از OB-Gyn همان چیزی است که در ایران با نام «دکتر زنان و زایمان» شناخته میشود. این دکترها هم برای مراقبت از سلامتی زنان تلاش میکنندو هم دربارهٔ بارداری و زایمان به خانمها کمک میکنند.
آیا کمبود ویتامین D بر بارداری تاثیر دارد؟
کمبود ویتامین دی یکی از مشکلات شایع بهداشت جهانی است و بیش از یک میلیارد نفر در سراسر دنیا با کمبود ویتامین دی مواجه هستند. زنان به ویژه در دوران بارداری بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار دارند. شیوع کمبود ویتامین دی در زنان باردار تا ۵۰ درصد تخمین زده می شود. کمبود ویتامین دی در دوران بارداری با عوارض متعددی همراه است که سقط جنین، زایمان زودرس، دیابت بارداری، مسمومیت بارداری و کوچک بودن جنین نسبت به سن بارداری از جمله این عوارض هستند. البته عوارض نام برده در مطالعات متعدد علمی متناقض می باشند. علت این تناقض موجود در یافته ها می تواند تفاوت در قومیت، موقعیت جغرافیایی، سن بارداری و میزان و مدت مصرف مکمل ویتامین D باشد.
کمبود ویتامین D در بارداری چه عوارضی دارد؟
مطالعات انجام گرفته روی زنان باردار نشان داده است که کمبود ویتامین دی میتواند عوارض مختلفی دارد. ضعف سیستم ایمنی، افزایش احتمال بروز عفونت، سرطان، افزایش احتمال بروز بیماریهای خود ایمنی و واکنشهای آلرژیک برخی از آنهاست.نوزادانی که با کمبود ویتامین D متولد میشوند ممکن است دچار مشکلات رشد استخوان یا در موارد شدید راشیتیسم (استخوان های انعطاف پذیر) باشند. کمبودی ویتامین دی در بارداری ممکن است روی رشد مغز تاثیر منفی گذاشته و نوزاد با مشکلات ذهنی- حرکتی متولد شود. یکی از این نوع مشکلات میتوان اختلال زبان کودکان را نام برد.
کمبود ویتامین D میتواند با ایجاد آلرژی در دوران کودکی نیز مرتبط باشد. همچنین نتایج مطالعات مختلف نشان دهنده افزایش احتمال سقط ناشی از کمبود ویتامین دی در زنان بارداری است که کمتر از ۲۰ هفته از دوران حاملگی آنها گذشته است.
علایم کمبود ویتامین دی در بارداری چیست؟
علائم کمبود ویتامین D می تواند نامحسوس باشد و یا بدون هیچ علامتی کمبود ویتامین دی رخ بدهد. اگر در دوران بارداری با این کمبود روبرو باشید، کودک شما نیز ممکن است دچار کمبود شود… برای ادامه مطب مقاله برای کمبود ویتامین دی در بارداری چه بخوریم را بخوانید.
عفونت قارچی واژن چیست؟
عفونت قارچی در بارداری، یکی دیگر از نگرانی های زنان باردار است. به خصوص افرادی که اولین تجربه بارداری را دارند، معمولا حساسیت های بیشتری در این مورد دارند. باید به این دست از افراد این امیدواری را داد که با پیگیری روند درمان در همان روزهای ابتدایی تشخیص، می توانند بیماری خود را به راحتی درمان کنند و هیچ گونه مشکلی در آینده برای خود و نوزادشان ایجاد نشود. حدود ۷۵ درصد از خانمها در طول زندگی خود حداقل یکبار به این بیماری دچار میشوند. توجه داشته باشید که اگرچه عفونتهای مخمری در اکثر مواقع هیچ تأثیر منفی روی کودک نمیگذارند اما کنترل آنها در این دوره اغلب دشوارتر است و ناراحتی قابل توجهی برای زنان حامله ایجاد میکنند
عفونت قارچی واژن یک عفونت شایع در زنان است که باعث تحریک، ترشح و خارش شدید واژن و بافتهای دهانه آن میشود. از آنجاییکه عامل اصلی ابتلا به آن نوعی قارچ به نام مخمر کاندیدا آلبیکانس است، این بیماری کاندیدیازیس واژن (Vaginal candidiasis) نیز نامیده میشود.
آمار نشان داده است که معمولا از هر ۴ زن، ۳ زن حداقل برای یک بار در طول زندگی خود این بیماری را تجربه میکنند. عفونت قارچی واژن از عفونتهای مقاربتی محسوب نمیشود اما خطر ابتلا به آن در زمان شروع فعالیتهای جنسی بهعلت تغییرات در تعادل فلور نرمال واژن وجود دارد.خوشبختانه مصرف داروهای خوراکی و موضعی ضد قارچ در درمان این عفونت موثر هستند اما اگر از حالت حاد به مزمن تبدیل شود (یعنی در یک سال چهار بار یا بیشتر به این عفونت مبتلا شوید) ممکن است به یک دوره درمان طولانیتر و یک برنامه دارویی نگهدارنده نیاز داشته باشید. قابل ذکر است که به محض ابتلا به عفونت مخمر واژن، احتمال ابتلای شما به باکتری یا قارچهای دیگر نیز بیشتر میشود زیرا بروز آن به معنای به هم خوردن تعادل باکتریها و مخمرهای طبیعی واژن است.
علت عفونتهای قارچی در زنان باردار چیست؟
علت عفونت قارچی واژن در بارداری بیش از همه، تغییر سطح هورمونها است که باعث تغییر تعادل pH در واژن میشود. این موضوع باعث ایجاد محیطی میشود که برای رشد مخمرها مطلوبتر است. علاوه بر این قند بیشتری در ترشحات واژن وجود دارد که مخمر میتواند از آن تغذیه کند و بیش از حد رشد کند.
به طور کلی، علت عفونت قارچی واژن در بارداری میتواند ناشی از یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- تغییرات هورمونی که با بارداری یا قبل از پریود شما ایجاد میشود
- مصرف هورمونها یا قرصهای ضدبارداری
- مصرف آنتیبیوتیک یا استروئید
- قند خون بالا، مانند دیابت
- رابطه واژینال
- دوش واژینال
- خون یا منی
البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عفونت قارچی واژن در بارداری را بخوانید.
منبع: دانشنامه پرشین دکتر