ارتودنسی دندان راهی به سوی لبخندی زیبا
ارتودنسی

با انواع ارتودنسی دندان آشنا شوید

ارتودنسی دندان یکی از روش های پیش رو برای رفع انواع مشکلات و ناهنجاری فک و دندان می‌باشد. از جمله این مشکلات می‌توان به بهم ریختگی شدید دندان ها، جلو بودن فک بالا یا جلو بودن فک پایین جلو اشاره کرد. دستگاه ارتودنسی از بخش هایی با نام براکت، بریس و سیم اتصال تشکیل شده است. نگین هایی که در ارتودنسی ثابت روی سطح دندان چسبانده و ثابت می شوند براکت نام دارند. و سیمی که براکت ها را بهم متصل میکندرا، سیم اتصال می‌نامند. کل قالب را نیز بریس می گویند.انواع براکت ارتودنسی شامل براکت های فلزی، سرامیکی، پلاستیکی، نامرئی و خود باز شونده ها (دیمون) است.

ارتودنسی دندا یک روش درمان ناهنجاری های فک بدون جراحی است.در ادامه به شرح مختصری از نحوه انجام و مزایای هر یک از انواع ارتودنسی خواهیم پرداخت.

انواع ارتودنسی دندان

ارتودنسی ثابت

در ارتودنسی ثابت براکت ها روی سطح دندان فیکس می شوند. در این نوع، شما امکان جابه جایی و خارج کردن بریس را ندارید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فاصله بین دندان‌ها را بخوانید.

در روش ارتودنسی ثابت شما باید اصول بهداشت دهان و دندان بعد از ارتودنسی را به خوبی رعایت کنید تا دندان ها در طول دوره درمان پوسیده نشوند. طول درمان ارتودنسی ثابت حدود دو سال است. ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی دیمون، بریس های فلزی و سرامیکی از انواع ارتودنسی ثابت هستند. ممکن است تا چند روز پس از نصب بریس و نیز پس از معاینات ماهانه و سفت کردن براکت ها، احساس درد داشته باشید. با مشورت پزشک می‌توانید مسکن استفاده کنید.

ارتودنسی لینگوال، سنتی اما مخفی!
ارتودنسی ثابت

مزایای ارتودنسی ثابت:

به دلیل ثابت بودن براکت ها، درمان ارتودنسی حتما نتیجه بخش خواهد بود.
این روش درمانی نیاز به همراهی و کمک از سمت بیمار ندارد.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک دندان، از روش های ارتودنسی برای رفع مشکلات خفیف دندانی مثل بهم ریختگی های جزئی دندان ها، آن ها را نظم می دهد. دستگاه ارتودنسی متحرک دندان یک صفحه از جنس پلاستیک با سیم هایی است که با فشار به دندان ها درست است که ارتودنسی متحرک دندان قابل جابجایی است و می توان آن را از دهان خارج کرد اما بهتر است فقط در مواقع لزوم مثل غذا خوردن آن را از دهان خارج کنید تا بتواند اثر گذاری لازم را داشته و دندان ها را منظم کند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره دندان اضافی را بخوانید.

بهترین سن برای انجام ارتودنسی متحرک دندان سن 7 تا 9 سالگی است که استخوان ها در حال شکل گیری هستند. ارتودنسی های متحرک متناسب با فرم دندان های شما قالبگیری شده و پس از ساخت در لابراتوار، بریس ساخته شده داخل دهان قرار می گیرد. طول درمان ارتودنسی متحرک (تقریبا 3 تا 12 ماه) از ارتودنسی ثابت کمتر است اما به طور کلی برای هر فرد با توجه به میزان شدت اختلالات تخمین زده می شود.

ارتودنسی متحرک

مزایای ارتودنسی متحرک دندان:

  • در مقایسه با سایر روش ها، ارزان تر است.
  • برای تمیز کردن می توانید بریس را از دهان خارج کنید.
  • ظاهر بهتری نسبت به ارتودنسی ثابت دارد.

ارتودنسی دیمون

ارتودنسی دیمون، یک ارتودنسی ثابت است که برخی به اشتباه فکر می کنند از انواع ارتودنسی متحرک است. در ارتودنسی دیمون سرعت حرکت کردن دندان ها و در نتیجه درمان شما سریعتر است و شما می توانید در مدت زمان کمتری به یک لبخند زیبا برسید.

سیر تا پیاز دندان اضافی

بیشتر بخوانیم: اورجت چیست؟

اما چگونه؟ در ارتودنسی دیمون از نوعی مکانیزم کشویی بهره مند می شوید. به این صورت که براکت ها از طریق سیمی که به آنها متصل شده ولی کاملا محکم نشده اند، می توانند به صورت خودکار بلغزند و در جای مناسب قرار گیرند. این درحالیست که در روش ارتودنسی ثابت، براکت ها باید هرچند وقت یکبار توسط ارتودنتیست سفت و تنظیم شوند.در ارتودنسی دیمون از انواع براکت فلزی، شفاف و رنگی استفاده می شود که اگر از براکت های شفاف و هم رنگ دندان ها استفاده شود، در این صورت این روش از انواع ارتودنسی نامرئی به شمار می رود. با توجه به فناوری خودکنترلی که در این نوع ارتودنسی به کار گرفته می شود طبیعی است که هزینه آن نسبت به روش معمولی گرانتر است.

مزایای ارتودنسی دیمون:

  • در ارتودنسی دیمون تمیز کردن سیم و براکت ها راحت تر است. چون برخلاف روش معمولی، اتصال براکت ها به سیم با کش های کوچک سفت نمی شوند.
  • شما برای تنظیم مجدد براکت ها نیاز به مراجعات مکرر نزد متخصص ارتودنتیست را ندارید.پس برای کسانی که مسیر زیادی را باید طی کنند می تواند انتخاب مناسبی باشد.
  • طول درمان کمتر نسبت به روش ارتودنسی ثابت سنتی دارد.
  • درد کمتری دارد. چون براکت ها به صورت خودکار دندان ها را حرکت میدهند فشار کمتری به دندان ها وارد می شود.

معایب ارتودنسی دیمون:

از معایب ارتودنسی دیمون گرانی آن است . همچنین در چند روز ابتدایی هم بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد.

ارتودنسی لینگوال ( ارتودنسی پشت دندان‌)

ارتودنسی لینگوال یا نامرئی یکی از انواع ارتودنسی است که در زمره ی ارتودنسی های ثابت قرارمی گیرد. این نوع می تواند مشکلات شدید دندانی، تراکم یا فاصله های شدید دندانی را بهبود ببخشند. در ارتودنسی لینگوال؛ تمامی لوازم ارتودنسی شامل براکت، بریس ها و سیم ارتودنسی در پشت دندان ها قرار می گیرند. به همین سبب است که ارتودنسی لینگوال به ارتودنسی « پشت دندانی» نیز شناخته می شود. درباره آنالوگ ایمپلنت بیشتر بدانید. تفاوت عمده ی ارتودنسی به روش لینگوال با ارتودنسی ثابت، همین موقعیت قرار گیری براکت و بریس هاست.

اورجت چیست؟
ارتودنسی لینگوال

مزایای ارتودنسی لینگوال:

از بهترین مزیت های ارتودنسی لینگوال می توان به نامرئی بودن اشاره کرد.

ارتودنسی سرامیکی

برای کسانی که از ارتودنسی دندان به این دلیل عدم تمایل به تحمل بریس فلزی برای مدت طولانی دوری می‌کنند. . نوعی درمان ارتودنسی روی کار آمد با نام ارتودنسی سرامیکی دندان.. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ارتودنسی دیمون را بخوانید. انواع روش های ارتودنسی ممکن است در فاکتورهایی چون :

  • طول درمان
  • نحوه عملکرد
  • نحوه قرارگیری بریس
  • ظاهر

تفاوت داشته باشند. براکت ها در ارتودنسی سرامیکی از جنس سرامیک و به رنگ دندان یا شفاف تهیه می شود. این عمل باعث می‌شود حداقل دید ممکن را داشته باشند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روکش دندان کودک را بخوانید.

ارتودنسی سرامیکی

مزایای ارتودنسی سرامیکی:

  • مهم ترین مزیت ارتودنسی سرامیکی شفاف بودن آن است. در حقیقت دلیل عمده استفاده از این نوع ارتودنسی همین موضوع است.
  • امکان تغییر رنگ براکت ها مطابق با رنگ سایر دندان ها فراهم است.
  • آلرژی زا نیست و بدن نسبت به جنس سرامیک واکنش ندارد اما براکت فلزی ممکن است کمی آلرژی زا باشد.
  • عکس برداری های لازم در روند درمان ارتودنسی با بریس سرامیکی با مشکلات کمتری همراه است.

معایب ارتودنسی سرامیکی:

  • جنس ارتودنسی سرامیکی شبیه به مینای دندان است. به همین سبب میزان چسبندگی افزایش می یابد. جداسازی آن از سطح دندان پس از تکمیل درمان ارتودنسی کمی دشوار و زمان بر می شود.
  • میزان ساییدگی دندان در ارتودنسی سرامیکی بیشتر از سایر روش هاست.
  • براکت های سرامیکی شکننده هستند.
  • طول درمان این نوع ارتودنسی بیشتر است.
از شلوغی و ازدحام دندان ها چه می‌دانید؟

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با مزایا و معایب انواع ارتودنسی دندان آشنا کنیم تا با اطلاعات بیشتری به سراغ این راهکار درمانی بروید. چنانچه این مطلب رای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

پاسخ دهید