لمینت دندان قطعات نازکی از پرسلن یا پلاستیک است که روی دندانهای جلویی قرار میگیرد تا رنگ یا شکل دندانهای شما را تغییر دهد. لمینتها روی دندانهایی با سطوح ناهموار یا دندانهای تغییر رنگ و تغییر شکل یافته و یا دندانهای کج با فاصلهی بین دندانیِ نامناسب قرار میگیرند. معمولاً نیازی به بیهوشی وجود ندارد یا بیحسی اندک است. لمینت همچنین برای درمان برخی از مشکلات مشابه باندینگ استفاده میشود. عوارض لمینت دندان نیز امری شایع است که در صورت نصب نادرست این روکشها اتفاق میافتد. لمینتها علاوه بر فواید بیشماری که دارند، با معایبی نیز دست و پنجه نرم میکنند. در این مطلب به عوارض لمینت دندان و چگونگی پیشگیری از آنها میپردازیم.
فهرست مطالب
- لمینت چیست؟
- طول عمر مفید لمینت چقدر است؟
- اقدامات قبل از لمینت چیست؟
- چه افرادی میتوانند از لمینت استفاده کنند؟
- معایب لمینت دندان چیست؟
- عوارض بعد از لمینت دندان چیست؟
- عوارض بعد از برداشتن لمینت دندان چیست؟
- معرفی روشهای پیشگیری از عوارض لمینت دندان
- آیا لمینت برای سلامتی دندان مضر است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
لمینت چیست؟
لمینت دندان، پوسته بسیار نازکی است که از طریق مواد همرنگ دندان ساخته شده است و دارای استحکام و طول عمر بالایی است که برای پوشاندن و بهبود سطح دندانها به کار میرود. این روش، ایرادهای مختلف دندان مانند شکل ظاهری و فاصله زیاد بین آنها را از بین میبرد. دندانپزشکان از لمینت برای اصلاح طرح لبخند، تغییر رنگ دندانها (سفید و براق کردن دندان) و تغییر اندازه آنها استفاده میکنند. لمینت دندان به دو صورت انجام میشود که هرکدام کارایی، مزایا و معایب مختص به خود را دارند. عوارض بعد از لمینت نیز در هر یک وجود دارد و ممکن است مقداری متفاوت باشد.
لمینت سرامیکی دندان: در این روش مینای دندان به میزان بسیار کمی تراش میخورد و لمینتی از جنس سرامیک یا در اصطلاح عامیانه از جنس چینی روی دندانها قرار میگیرید. لمینتهای سرامیکی دارای ظاهری زیباتر و ثبات رنگ بیشتری هستند و همچنین از استحکام بیشتری نسبت به لمینتهای کامپوزیتی برخوردارند.
لمینت کامپوزیتی: لمینت کامپوزیتی روش دیگری از لمینت است که در آن به دندان تراش کمتری داده میشود و حتی در مواردی که شرایط دندان مناسب باشد، لمینت بدون تراش انجام میشود. در لیمنت کامپوزیتی تنوع رنگ بیشتری برای انتخاب کامپوزیت همرنگ دندان وجود دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره بلیچینگ دندان را بخوانید.
طول عمر مفید لمینت چقدر است؟
تحقیقات زیادی در رابطه با طول عمر لمینت انجام شده است که این عامل بستگی به میزان مراقبت شما از دندانهایتان دارد. به طور کلی لمینتهای سرامیکی بین 10 تا 15 سال و لمینتهای کامپوزیتی بین 5 تا 7 سال عمر مفید دارند. در نظر گرفتن مواردی چون عادتهای روزانه میتواند روی طول عمر لمینتها تاثیر بگذارد و از لب پر شدن، ترک خوردگی و افتادن آنها جلوگیری کند.
از دیگر مواردی که میتواند در طول عمر لمینت تاثیر داشته باشد انتخاب دندانپزشک ماهر و با تجربه برای درمان دندانهایتان است. دندانپزشک متخصص با ارائه روش درمانی مناسب و نصب صحیح لمینت دندان، باعث افزایش طول عمر لمینت میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تفاوت لمینت سرامیکی و کامپوزیت ونیر را بخوانید.
اقدامات قبل از لمینت چیست؟
لمینت دندان از مواردی است که در ردیف عملهای زیبایی قرار میگیرد و با توجه به هزینهای که دارد بهتر است قبل از اقدام به انجام آن نکاتی را بدانید تا با مشکلات کمتری از نظر انتخاب شیوه درمانی مناسب، دردهای ناشی از آن و عوارض بعد از لمینت مواجه شوید:
- قبل از این که برای لمینت دندان اقدام کنید، ابتدا باید در مورد کلینیک دندانپزشکی و دندانپزشک تحقیق کنید.
- تجربه و مهارت را از معیارهای اصلی انتخاب دندانپزشک قرار دهید.
- از طریق جستجو در اینترنت میتوانید پزشک مناسب را انتخاب کنید.
- پس از انتخاب یک دندانپزشک باتجربه، ابتدا یک جلسه با وی مشاوره داشته باشید تا اطلاعاتی را در مورد سبک کار و نحوهی درمان دندانهای خود کسب کنید.
- برای انجام لمینت دندان حتما نمونه کارهای دندانپزشک را مشاهده کنید. برای این کار میتوانید شبکههای اجتماعی پزشک خود را دنبال کنید تا هم از روش کار اطلاع پیدا کنید و همچنین با بررسی نظر سنجی بیماران از میزان رضایتمندی عملهایشان اطلاع پیدا کنید.
- بهداشت دهان و دندان از جمله مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را رعایت کنید.
چه افرادی میتوانند از لمینت استفاده کنند؟
با توجه به این که لمینت دندان یک روش برای زیبایی دهان و دندان است همه افراد حتی کسانی که مشکلات دهان و دندان ندارند به سمت این روش زیباسازی گرایش دارند.
طبق نظر متخصصان افراد از نظر سن، نوع ساختار و فرم دندان باید معاینه شوند و سپس از طریق مشاوره راهکارهای درمانی مناسب به آنها پیشنهاد شود. افراد زیر میتوانند از لمینت به عنوان راهکار درمانی استفاده کنند:
- افرادی که بدفرمیهای مادرزادی مانند دندانهای دو رنگ دارند و یا افرادی که با مشکلاتی مانند فاصله دار بودن دندانها، کج و ناموزونی، سائیدگی و نامنظم بودن دندان مواجه هستند مناسبترین افراد برای انجام لمینت دندان هستند.
- افرادی که مشکل دندان قروچه دارند یا زیاد ترشی و مواد اسیدی مصرف میکنند و همچنین افرادی که بیماریهای مفصلی دارند نمیتوانند از لمینت استفاده کنند.
- افرادی که بهداشت دهان را رعایت نمیکنند نمیتوانند از لمینت دندان استفاده کنند زیرا این روش مستلزم استفاده منظم از نخ دندان و مسواک است.
- افرادی که مینای دندان آنها سایش شدیدی دارد، لمینت دندان برای آنها مناسب نیست. به توصیه دندانپزشکان این افراد بهتر است که از انواع روکش برای دندانهای خود استفاده کنند.
معایب لمینت دندان چیست؟
۱. غیرممکن بودنِ ترمیم لمینت دندان در صورت شکستن یا پریدگی آن
برخلاف کامپوزیت دندان، در روش لمینت به دلیل جنس مواد تشکیل دهنده، در صورتی که لمینت دچار پریدگی یا شکستگی شود، باید به طور کامل لمینت آن دندان را تعویض کرد. البته لمینت به راحتی شکسته یا پریده نمیشود زیرا جنس لمینت بسیار سخت و محکم است. همچنین با رعایت مراقبتهای پس از لمینت دندان میتوانید از بروز مشکلات برای لمینت جلوگیری کرده و همیشه دندانهای سالمی داشته باشید.
۲. لمینت دندان برگشتپذیر نیست
به دلیل اینکه مقدار جزئی از دندانها طی فرآیند نصب لمینت تراش داده میشود، نمیتوان لمینت را بعد از نصب جدا کرد و چیزی به جای آن قرار داد. همچنین مدتی پس از لمینت کردن دندانهایتان فراموش خواهید کرد که شکل اصلی دندانهای شما زمانی چطور بوده است و به ظاهر زیبای جدیدتان عادت خواهید کرد.
۳. عدم امکان تغییر شکل و تغییر فرم بعد از نصب لمینت
لمینت دندان قبل از نصب شدن در دهان، ابتدا در آزمایشگاههای سازنده با دقت بسیار بالایی قالبگیری و ساخته میشود. جنس مواد تشکیل دهندهی لمینت دندان سرامیک بوده و سختی آن بسیار بالا است، در نتیجه دوام و ماندگاری لمینت بسیار بالا است و همچنین در برابر تغییر رنگ بسیار مقاوم است.
اما از طرف دیگر، به همین دلیل بر خلاف کامپوزیت که روی دندانها شکل و فرم داده میشود، لمینت پس از نصب شدن روی دندانها دیگر قابل تغییر شکل و تغییر فرم نیست.
۴. هزینهی بالاتر لمینت نسبت به دیگر روشهای دندانپزشکی زیبایی
هزینهی لمینت دندان بیشتر از روشهایی دیگر مثل کامپوزیت دندان، بلیچینگ دندان یا سفید کردن دندان و … است. البته این به تنهایی جزو معایب لمینت دندان محسوب نمیشود زیرا کیفیت لمینت نیز از روشهای دیگر دندانپزشکی زیبایی بالاتر است.
عوارض بعد از لمینت دندان چیست؟
هر عملی بعد از انجام ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد. برخی از این عوارض کوتاه مدت هستند و بعد از گذشت مدتی برطرف خواهند شد. اما برخی دیگر به میزان تجربه و تخصص دندانپزشک در زمان قالب گیری و نصب لمینت بستگی دارد. در این قسمت به برخی از عوارض لمینت اشاره میشود:
حساسیت به سرما و گرما
این نوع حساسیت در بسیاری از موارد طبیعی است و علت آن به خاطر کاری است که روی دندان انجام میشود که پس از مدت کوتاهی این حساسیت خود به خود از بین میرود. اما اگر پس از لمینت کردن دندان، همچنان برای مدتی طولانی حساسیت به سرما یا گرما برای دندان وجود داشت با دندان پزشک متخصص خود مشورت کنید تا شما را برای از بین بردن این مشکل راهنمایی کند.
تغییر رنگ لمینت دندان
لمینت دندان به خودی خود تغییر رنگ نمیدهد بلکه موادی که با آن در تماس هستند در طول زمان سبب تغییر رنگ لمینت میشوند. یکی از ویژگیهای لمینت این است که در مقابل تغییر رنگ بسیار مقاوم است، با این حال مصرف مواد غذایی رنگدار مانند قهوه و همچنین استعمال دخانیات مانند سیگار، میتواند در طول زمان به مقدار بسیار کمی تغییر رنگ ایجاد کنند.
پوسیدگی دندان زیر لمینت
اگر اصول قرار دادن و مراحل نصب لمینت به درستی انجام نشود در اثر مرور زمان دندانهای زیر لمینت پوسیده میشوند. در صورتی که دندانپزشک از تخصص کافی برخوردار باشد پس از نصب اصولی لمینت، بیمار با مشکلی مواجه نمیشود. در این مورد میتوان گفت که پوسیدگی دندان به عنوان عوارض بعد از لمینت نیز شایع است.
بروز بیماریهای لثهای
بیماریهای لثهای شامل عفونتهای بافت لثه، تحلیل رفتن بافت لثه و لقی دندان میشود. در صورتی که در زمان نصب لمینت شرایط بیمار به خوبی تشخیص داده نشود و نصب به درستی انجام نشود به مرور زمان بافت لثه تحلیل مییابد.
عوارض بعد از برداشتن لمینت دندان چیست؟
یکی از سوالاتی که در مورد انواع لمینتها پرسیده میشود این است که لمینتها بعد از نصب قابلیت برداشتن یا جدا شدن را دارند یا نه؟ یا اینکه اگر برداشته شوند عوارضی خواهند داشت یا خیر؟ در این بخش از مطلب میخواهیم به عوارض بعد از برداشتن لمینت بپردازیم که ممکن است متفاوت با عوارض بعد از لمینت باشند، چون در این شرایط دیگر لمینت به عنوان یک لایه محافظ روی دندان قرار ندارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عوارض کامپوزیت دندان را بخوانید.
با اینکه استفاده از لمینت میتواند بدون هیچ مشکلی انجام شود ولی برداشتن آن ممکن است دارای عوارضی باشد که بهتر است قبل از لمینت دندانهای خود، نسبت به این موارد آگاهی پیدا کنید:
1- عوارض بعد از برداشتن لمینت سرامیکی
در لیمنت سرامیکی تا حدودی شکل ظاهری دندان تغییر میکند، شما همیشه به روکش نیاز دارید. در واقع لمینت سرامیکی یک روش برگشت ناپذیر است که امکان برداشت یا حذف آن وجود ندارد و یکی از عوارض بعد از لمینت دندان به این روش این است که در صورت آسیب دیدن لمینت باید آنها را ترمیم یا تعویض کنید.
2- عوارض بعد از برداشتن لمینت کامپوزیتی
در بسیاری از موارد در لمینتهای کامپوزیتی، هیچ گونه برداشتن و تراشیدنی روی دندانهای طبیعی انجام نمیشود و کامپوزیت مستقیما روی دندانها ساخته میشود.
به همین دلیل برداشتن لمینت کامپوزیتی نسبت به لمینت سرامیکی راحتتر انجام میشود اما با این حال برداشتن کامپوزیت دارای عوارضی است که آگاهی نسبت به آنها به شما در تصمیم گیری کمک میکند.
پوسیدگی:
از مهمترین عوارض بعد از لمینت کامپوزیتی که در صورت برداشتن لمینت ایجاد میشود، پوسیدگی دندان است. در زمان برداشتن کامپوزیت احتمال حساستر شدن دندانها بیشتر خواهد شد که در این حالت احتمال پوسیدگی دندانها نیز بیشتر میشود. در واقع پوسیدگی یکی از عوارض بعد از برداشتن لمینت دندان است. برای حفظ زیبایی دندانها بهترین اقدام بعد از برداشتن لمینت، قرار دادن لمینت جدید است.
از بین رفتن شفافیت دندانها:
یکی دیگر از عوارض بعد از برداشتن لمینت کامپوزیتی از بین رفتن شفافیت دندان اصلی بعد از برداشتن کامپوزیت است. همانطور که گفته شد در بسیاری از موارد برای نصب کامپوزیت بر روی دندان، مینای دندان تراش داده نمیشود و همین موضوع سبب این باور غلط شده است که بعد از برداشتن کامپوزیت دندان اصلی مانند پیش از نصب کامپوزیت بر روی آن خواهد بود.
با توجه به این که هنگام گذاشتن کامپوزیت، باندینگ به درون مینای دندان نفوذ میکند و سبب کاهش شفافیت دندانها میشود و دندان اصلی مانند دندان پیش از نصب نخواهد شد.
معرفی روشهای پیشگیری از عوارض لمینت دندان
در ابتدا، لمینت دندان باید بر اساس استانداردهای دندانپزشکی انجام شود تا هیچ عوارضی نداشته باشد، اما برای جلوگیری از عوارض لمینت دندان، شما نیز وظایفی دارید؛ مثلاً باید به شدت مراقب عادات و رژیم غذایی خود باشید. یکی از موضوعات مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، نخوردن غذاها و نوشیدنیهای بسیار داغ است. متأسفانه بسیاری از ما عادت کردهایم غذاها را به داغترین شکل ممکن مصرف کنیم. مسئلهی دیگری که بسیار حائز اهمیت است، بروز بیماریهای لثه بعد از لمینت دندان است. این اتفاق در صورتی رخ خواهد داد که فرد دارای بیماریهای زمینهای باشد. حتماً قبل از شروع عملیات لمینت دندان، اقدام به رفع آن کنید.
آیا لمینت برای سلامتی دندان مضر است؟
اگر روند لمینت دندان را یک دندانپزشک باتجربه و ماهر به درستی انجام دهد، این عملیات دندانپزشکی زیبایی هیچ آسیبی به دندانهای شما نخواهد رساند. دندانپزشک در ابتدا دندانهای شما را با دقت معاینه میکند و پرتوهای ایکس را انجام میدهد تا مطمئن شود دندانهایی که قرار است لمینت شوند سالم باشند و برای قرار دادن لمینت مناسب هستند.
در صورتی که داوطلب مناسبی برای دریافت لمینت دندان نباشید، میتوانید از گزینههای دیگری مثل روکش کامپوزیت، سفید کردن دندان، باندینگ، ارتودنسی یا براکت و غیره استفاده کنید. مهمترین نکته این است که دندانپزشک باید در مورد تمامی معایب و مزایای گزینههای پیش رو با شما صحبت کند تا تصمیم درستی بگیرید.
نکات عمومی برای نگهداری از دندان برای مقابله با عوارض بعد از لمینیت دندان:
- از گاز زدن مواد غذایی سخت مانند آجیل، یخ و یا باز کردن درب اجسام با دندانهای لمینت شده خودداری کنید. این موارد باعث میشود فشار زیادی به دندانهای شما وارد شود و شکستگی لمینت دندانهای شما را در پی داشته باشد.
- از مصرف زیاد مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگدار پرهیز کنید زیرا مصرف بیش از اندازه این نوع مواد غذایی فرآیند تغییر رنگ لمینت را سرعت میبخشد.
- از استعمال هر گونه دخانیات دوری کنید. دود ناشی از دخانیات به شدت مخرب و رنگزا است.
- همواره بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید. سطوح لمینت نیز مانند دندانهای طبیعی به تمیز کردن نیاز دارند. استفاده مرتب از مسواک، نخ دندان و دهانشویههای مناسب باعث میشود لمینتهای دندان شما ماندگاری بیشتر داشته باشد.
- اگر پس از لمینت کردن دندان خود مواردی مانند ترک، پریدگی یا شکستگی را مشاهده کردید در اولین فرصت به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.
- اگر لمینت دندان شما کاملا جدا یا کنده شد، آن را در یک دستمال تمیز نگهداری کنید و به کلینیک ارائه دهید.
- یکی از مواردی که پس از لمینت دندان به صورت موقتی پیش میآید التهاب لثه است. اگر التهابی با حالت غیر عادی در لثه خود مشاهده کردید به پزشک اطلاع دهید تا توصیههای لازم را برای کاهش التهاب لثه، به شما داشته باشد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با عوارض بعد از لمینت دندان آشنا شدید. همچنین از راههای پیشگیری از بروز عوارض آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
به طور متوسط، لمینتها حدود ۱۵ سال عمر میکنند. با گذشت زمان، درست مانند دندانهای واقعی، شروع به کاهش میکنند و نیاز به جایگزینی در نهایت ایجاد میشود.
به طور خلاصه، روکش یک لایه نازک از چوب سخت واقعی است که بر روی یک ماده ارزان قیمت مانند تخته سه لایه اعمال میشود. لمینت یک سطح چاپ شده است که شبیه چوب واقعی ساخته شده است، اما معمولا از پلاستیک ساخته شده و به یک پایه کامپوزیت متصل میشود.