دندانهای عقل که به آنها دندان آسیاب سوم نیز میگویند، پشت لثهها قرار دارند و معمولا آخرین دندانهایی هستند که پدیدار میشوند. بیشتر مردم چهار دندان عقل دارند که هر کدام در گوشههای فک بالا و پایین قرار گرفتهاند. معمولا بعضی از آنها جایی برای رشد ندارند و دیگر دندانهای فرد را نیز خراب میکنند. در نتیجه، زیر نظر دکتر دندان عقل باید آنها را جراحی کرد.اگر شما نیز دندان عقل دارید که باید آن را بکشید و میخواهید در مورد جراحی دندان عقل اطلاعاتی کسب کنید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- جراحی دندان عقل چیست؟
- دلایل جراحی دندان عقل کدام اند؟
- علائم رشد دندان عقل چیست؟
- آشنایی با مراحل کشیدن دندان عقل
- عوارض جراحی دندان عقل چیست؟
- چه مراقبتهایی پس از کشیدن دندان عقل لازم است؟
- آیا درد بعد از کشیدن دندان عقل طبیعی است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
جراحی دندان عقل چیست؟
دندانهای عقل دائمی هستند و در انتهای فک بالا و پایین دهان قرار گرفتهاند. این دندانها معمولا بین سنین هفده تا بیست و پنج سالگی رشد میکنند.

این دندان برای برخی از افراد بهشکل نهفته است. به این معنا که جای کافی برای رشد ندارد و معمولا شرایط رشد آن به یکی از اشکال زیر است:
- کنار دندان بغلی قرار دارد.
- گوشه راست دندان بعدی قرار دارد.
- مانند دندانهای دیگر صاف است، اما در کف قرار دارد.
دلایل جراحی دندان عقل کدام اند؟
همانطور که در مقدمه برایتان توضیح دادیم، این دندان فضای کافی برای رشد پیدا نمیکند و همین، مهمترین دلیل برای کشیدن آن است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بریج دندان چیست را بخوانید. اما دلایل دیگری هم وجود دارد که پس از تشخیص دندانپزشک، لازم است دندان عقلتان را بکشید و از دردسر مراقبت از آن رها شوید:

- رشد غیرطبیعی دندان– دندان عقل در مسیر طبیعی رشد نمیکند، کج شده یا چرخیده است و به همین شکل از لثه بیرون می زند.
- کمبود جا– به دلیل کمبود جای کافی برای رشد، زیر لثه میماند و دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان عقل میشود.
- مشکلت ناشی از رشد نامناسب– با رشد نامناسب دندان، عفونت ناشی از پلاک و باکتری به نام پری کورونیت اتفاق می افتد.
- نامنظم شدن ساختار فکها– دندانها به درستی روی هم نمینشینند و هم راستایی فک به هم میخورد.
- دسترسی ناکافی به دندان عقل– این دندان در انتهای فک قرار میگیرد و به دلیل دسترسی ناکافی، امکان رسیدگی و مراقبت از آن وجود ندارد.
علائم رشد دندان عقل چیست؟
اگر مشکلات زیر را داشتید باید دندان عقل خود را با نظر یک جراح دندان جراحی کنید:
- درد شدید
- عفونت یا بیماری لثه
- آسیب رساندن یا خراب کردن دندانهای دیگر
آشنایی با مراحل کشیدن دندان عقل
درصورتیکه تصمیم دارید به زودی برای کشیدن دندان عقلتان اقدام کنید، شاید برایتان یک آشنایی اولیه با مراحل کشیدن دندان عقل مفید باشد. این توضیحات کمک میکند استرس کمتری را در زمان انجام عمل، تجربه کنید.
مرحله اول – معاینه دندان
دندانپزشک برای اینکه دستور کشیدن دندان را تجویز کند، از آن عکس میگیرد تا به خوبی فضای اطراف دندان را بررسی کند. او همچنین با این معاینه دقیق، نوع جراحی را مشخص میکند. درصورت تأیید جراحی، دندانپزشک توضیحات لازم را در مورد میزان درد بعد از جراحی دندان و همچنین مدت زمان دوره بهبود و مراقبت پس از کشیدن دندان در اختیار شما قرار میدهد.
مرحله دوم – بی حس کردن لثه
جراحی با عمل بی حسی ناشی از تزریق دارو آرام بخش به بافت اطراف دهان و دندان عقل شروع میشود. برای این کار از سوزنهای بسیار ظریف و همچنین تجهیزات پیشرفته بی حس کننده بدون درد استفاده میشود.

مرحله سوم – کشیدن دندان عقل
این بخش به عمق قرار گرفتن دندان و میزان سختی کشیدن آن از داخل لثه بستگی دارد. باید اضافه کنیم که معمولاً، دندان بالا در مقایسه با دندان پایین، آسانتر کشیده میشود. فراموش نکنید که ساختار فک و دهان هر فرد متفاوت است و دندانپزشک با توجه به مهارت و تجربهای که دارد، در این مرحله عمل میکند.
مرحله چهارم – جراحی دندان عقل
در مرحله آخر، همه بافت و استخوان روی دندان با کمک تجهیزات برداشته میشود. پس از شل کردن دندان، خارج کردن آن با انبر انجام میشود. نگران درد هنگام جراحی نباشید! شما داروی بی حسی دریافت کردهاید و فقط کمی فشار و لرزش را احساس میکنید. در این مرحله، دندانپزشک باید دندان را بشکند پس شنیدن صدای شکسته شدن، طبیعی است.
درنهایت محل کشیدن دندان را بخیه می زند. توجه داشته باشید که برای کنترل درد بعد از جراحی دندان عقل، لازم است راهنمایی و توصیههای دندانپزشک را با دقت به خاطر بسپارید و رعایت کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ساختمان دندان را بخوانید
عوارض جراحی دندان عقل چیست؟
زمانی که دندان خود را کشیدید، ممکن است دچار عوارض زیر شوید که اگر شدت داشتند، به یک دکتر دندان پزشکی عمومی مراجعه کنید:
درد
درد یکی از عوارض اجتنابناپذیر جراحی دندان عقل است. داروهای تجویز شده معمولا روی درد موثر هستند. برای کاهش آن بهتر است اولین قرص را شش ساعت بعد از بیحسی بخورید. مطمئن باشید قرصها را زیر نظر دستور پزشک میل کنید. اگر درد پس از چند ساعت کم نشد، با دکتر جراح دندان عقل خود تماس بگیرید.
خونریزی
انتظار داشته باشید تا ۴۸ ساعت بعد از جراحی، محل مورد نظر خونریزی کند. برای کنترل خون یک گاز استریل روی محل جراحی بگذارید و آن را محکم گاز بگیرید.
ورم کردن
یکی دیگر عوارضی که بعد از جراحی دندان عقل اتفاق میافتد، ورم کردن فک است. معمولا دو تا سه روز بعد از جراحی طول میکشد تا شرایطتتان به حالت عادی برگردد. روی حولهای یخ بگذارید و آن را روی گونه خود به مدت بیست دقیقه قرار دهید تا ورم را کنترل کنید.
کبودی
دو تا سه روز اول بعد از جراحی ممکن است کبودی یا تغییر رنگ را در ناحیه جراحی مشاهده کنید. برای ۳۶ ساعت بعد از جراحی یک حوله گرم را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید تا درد، کبودی و تغییر رنگ را به حداقل برسانید.
حالت تهوع
قرصهایی که برای درد میخورید باعث حالت تهوع یا استفراغ میشوند. برای کم کردن این عوارض، قبل از خوردن دارو غذا بخورید. از طرفی آبمیوه یا مایعات زیادی استفاده کنید تا مزه خون یا دارو را کاهش دهید. اگر حالت تهوع شما خوب نشد، حتما با دکتر جراح دندان عقل خود تماس بگیرید و از او مشورت بخواهید.
لبهای خشک و سوزش گلو
گوشه دهان شما ممکن است در طول جراحی خراشیده شده باشد، در نتیجه باعث خشکی میشود. برای مقابله با آن، لبهایتان را با پماد چرب کنید. همچنین ممکن است هنگام قورت دادن غذا یا آب، درد را تجربه کنید. برای رفع این مشکل میتوانید از درمانهای خانگی مانند سیر یا عسل استفاده کنید.
چه مراقبتهایی پس از کشیدن دندان عقل لازم است؟
کشیدن دندان عقل و مراقبت بعد از آن تا میزان زیادی به ارتباط دوسویه دندانپزشک و بیمار بستگی دارد. هرچقدر متخصص، با تجربه و مهارت بیشتری برای جراحی اقدام کند، روند کشیدن بخیه دندان عقل و بهبودی هم سریع و بهتر پیش میرود. البته ناگفته نماند که در این مسیر، ساختار فک و دهان بیمار و میزان توجه او به مراقبتهای پس از جراحی دندان عقل هم مهم و تعیین کننده است.

- باید تا دستکم یک ساعت، پانسمان گاز را روی محل بخیه زدن فشار بدهید.
- هر پانسمان باید دستکم تا 20 دقیقه روی محل بخیه بماند. آن را زود به زود تعویض نکنید.
- دستکم تا 24 ساعت نباید دهان را شست و شو کنید. همچنین از تف کردن بعد از جراحی خودداری کنید.
- مایعات را بدون نی بنوشید.
- پس از 24 ساعت، دهان را با محلول آب نمک با ملایمت شست و شو بدهید.
- استراحت را فراموش نکنید.
- نباید فعالیت بدنی سنگین انجام بدهید. همچنین خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنیهای داغ، ممنوع است. با رعایت این نکته پس از جراحی دندان، احتمال خونریزی را به حداقل میرسانید.
- اگر همچنان خونریزی دارید، گاز پانسمان تازه و تمیزی را به مدت سی دقیقه روی محل بخیه فشار بدهید.
آیا درد بعد از کشیدن دندان عقل طبیعی است؟
فراموش نکنید که خونریزی کم و درد بعد از کشیدن دندان، عادی است. دندانپزشک از شما میخواهد تا پانسمان گاز روی محل بخیه را با دندانهای بالایی محکم فشار بدهید تا همان مقدار خون اندک هم بند بیاید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره جراحی لثه را بخوانید
باید اضافه کنیم که ورم صورت در نقطهای که دندان کشیده شده و همچنین تغییر رنگ پوست آن تا 72 ساعت، طبیعی است و حتی بیشتر می شود. اما پس از گذشت این زمان، اثری از آن باقی نمیماند. همچنین، تا چند روز نمیتوانید دهان را کامل باز کنید.برای کنترل درد بعد از جراحی دندان عقل داروهایی مثل مسکن، آنتی بیوتیک و دهانشویه تجویز میشود. لازم است دوره دارودرمانی را تا بهبود کامل رعایت کنید.
ناگفته نماند که دندانپزشک راهنماییهای لازم را درمورد اینکه بعد از جراحی دندان عقل چه بخوریم در اختیار شما قرار میدهد. لازم است در این چند روز، غذاهای نرم و آبکی میل کنید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با جراحی دندان عقل آشنا شدید. همچنین از مراحل انجام جراحی و عوارض های آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
به دندان عقلی که قابل دیدن نباشد، دندان عقل نهفته میگویند. معمولا آنها بهطور کامل زیر لثههای شما پنهان شدهاند. اگر کمی از دندان عقل دیده شود، به آن دندان عقل نیمه نهفته میگویند.
همه چیز بستگی به شرایط دندان عقل شما دارد. این جراحی میتواند بین ۱۵ تا ۴۵ دقیقه طول بکشد و وابسته به عوامل دیگری نیز مانند توانایی دکتر در کشیدن بدون درد دندان، مهارت او در جراحی و همچنین همکاری خود بیمار در نترسیدن دارد.